ul. Roszczynialskiego 21/1, 84-230, Rumia, Polska
+48 508-509-099
biuro@pol-er.pl

Mączka rybna

maczka rybna pol-er olej rybny konserwanty paszowe

Mączka rybna

Mączka rybna jest cenionym komponentem w procesie produkcji pasz dla zwierząt. Jest to produkt otrzymywany podczas procesu proszkowania surowców z przetwórstwa rybnego i jest doskonałym źródłem pełnowartościowego i bardzo dobrze strawnego białka, jak również bogata jest we wszystkie najważniejsze aminokwasy egzogenne takie jak: lizyna, metionina, treonina, tryptofan. 

Dzięki zawartości tłuszczu, cechuje się także wysoką wartością energii metabolicznej.

Nasza mączka rybna jest doskonałym źródłem związków mineralnych szczególnie wapnia magnezu i dobrze strawnego fosforu.

maczka rybna pol-er olej rybny konserwanty paszoweMączka rybna jest produktem pochodzenia zwierzęcego dopuszczonym do skarmiania zwierząt gospodarskich. Ze względu na wysoką zawartość białka pełnowartościowego jest szczególnie zalecana w żywieniu trzody chlewnej.

Mączki rybne firmy POL-ER charakteryzują się dużą strawnością, są bogate w aminokwasy egzogenne . Wysoka wartość białka(65%) jest zasługą lizyny, metioniny, tryptofanu i treoniny. Ponadto zawierają znaczne ilości tłuszczu (do 15%), przez co odznaczają się wysoką koncentracją strawnej energii metabolicznej oraz witaminy głównie z grupy B, a także A, D, E. Są bogatym źródłem makro- i mikroelementów, m.in. wapnia, magnezu, fosforu, sodu, miedzi, selenu, żelaza, jodu, molibdenu i cynku.

Firma POL-ER swoją mączkę rybną zaleca stosować w ilościach:
Tucznik: do 5%
Locha: do 10%
Warchlak: do 10%
Prosiak: do 15%

Należy pamiętać, że tłuszcz rybi charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem, dlatego, w przypadku tuczników, powinno się zrezygnować z mączki co najmniej na 2-3 tygodnie przed ubojem, ponieważ może ona obniżyć walory smakowe mięsa.

W Polsce i Europie mączki rybne są powszechnie stosowane w żywieniu drobiu i trzody chlewnej, ponieważ nawet niewielki dodatek mączek do mieszanki treściwej poprawia znakomicie wartość całej paszy.

Nasze Mączki rybne są komponentami pochodzenia zwierzęcego wysokobiałkowymi, coraz częściej dodawanymi do pasz. Wysoka zawartość składników mineralnych w tych mieszankach pozwala na zastosowanie ich w żywieniu indyków, kur i kurcząt, u których często występuje niedobór wapnia, manganu i fosforu. Rybna mączka firmy POL-ER produkowana jest z całych ryb. Zawiera dużo mikroelementów, szczególnie magnezu, żelaza , cynku . W skład naszych komponentów wchodzą także składniki mineralne (najwięcej wapnia), aminokwasy (kwas glutaminowy, glicyna, kwas asparaginowy). 

Charakteryzują się także wysoką koncentracją energii, co spowodowane jest zawartością tłuszczu. 

Mączkę rybną firmy POL-ER zalecamy stosować w ilościach:
Ptaki młode: do 5%
Ptaki rzeźne: do 5%
Odchów na nioski: do 5%
Nioski: do 2%

Skład chemiczny Zawartość [%]
Woda max. 10%
Tłuszcz 10-13%
Białko min. 60%
Współczynnik strawności białka 95-97%
Popiół 1,0-2,0%
Sól 0,5-1,5%
Skład mineralny Zawartość [%]
Wapń 71.000-92.000 mg/kg
Fosfor 17.000-23.000 mg/kg
Sód 20.000-24.000 mg/kg
Potas 17.000-23.000 mg/kg
Mikroelementy Zawartość [%]
Cynk 186,4 mg/kg
Miedź 5,2 mg/kg
Żelazo 216,2 mg/kg
Magnez 2645,5 mg/kg
Selen 0,544 mg/kg
Ołów 0,246 mg/kg
Kadm 0,022 mg/kg
Rtęć 0,06 mg/kg
Arsen 2,455 mg/kg
Aminokwasy Zawartość [%]
Kwas asparaginowy 5,48%
Treonina 1,96%
Seryna 2,00%
Kwas glutaminowy 7,61%
Prolina 2,15%
Cystyna 0,43%
Glicyna 5,61%
Alanina 3,43%
Walina 2,49%
Metionina 1,72%
Izoleucyna 1,95%
Leucyna 3,50%
Tyrozyna 1,02%
Fenyloalanina 2,01%
Histydyna 1,37%
Lizyna 4,30%
Arginina 3,69%
Tryptofan 0,56%